Jak wybrać najlepsze drewno opałowe?
20.03.2016Wybierając drewno opałowe, należy zwrócić uwagę na rodzaj posiadanego pieca oraz wielkość przestrzeni niezbędnej do ogrzania. Bardzo ważne są jednak również naturalne właściwości wybranego opału, jego obróbka, a nawet sposób sezonowania.
Sezonowanie drewna opałowego
Na efektywność spalania drewna bardzo duży wpływ ma zarówno sposób, jak i czas jego sezonowania. Niestety mało osób bierze pod uwagę fakt, iż nieodpowiednio składowane drewno będzie się paliło szybko i mało efektywnie. Najbardziej cenny jest opał o wysokiej wartości kalorycznej, a taką można uzyskać poprzez sezonowanie drewna w sposób tradycyjny, a więc na wolnym powietrzu.
Wilgotność drewna
Drewno opałowe musi wyróżniać się również odpowiednią wilgotnością, dzięki temu będzie się dobrze i efektywnie paliło. Pamiętajmy, że świeże drewno, bezpośrednio po ścięciu, nie nadaje się do spalania m.in. ze względu na wilgotność. Powinno być sezonowane minimum przez rok, a optymalnie nawet przez 2-3 lata w zależności od gatunku. Wówczas dopiero osiąga odpowiedni poziom wilgotności — maksymalnie 15%, jakości, dzięki czemu pali się dłużej i zapewnia znacznie więcej ciepła.
Gatunek drewna
Dobór odpowiedniego gatunku drewna w dużej mierze zależy od indywidualnych potrzeb oraz specyfiki posiadanego kotła. W przypadku tradycyjnych, domowych kominków, najlepiej sprawdza się drewno liściaste, np. grab, jesion, brzoza i dąb. Pali się spokojnie, zapewniając równomierną produkcję ciepła. Właściciele kominków doceniają również buk, który jest twardy i bardzo długo się pali.
Bardzo często wykorzystywane jest — głównie ze względu na cenę — drewno iglaste, które jednak jest nieco bardziej problematyczne podczas spalania: często strzela i zawiera duże ilości żywic, które zanieczyszczają palenisko. Do palenia w kominku zupełnie nie nadaje się drewno laminowane, impregnowane, sklejki czy płyty wiórowe.