Rodzaje węgla do palenia w piecach
11.05.2016Z uwagi na niezbyt wysoką cenę i dużą wydajność węgiel jest wciąż powszechnie stosowany w domowych kotłach centralnego ogrzewania. Trzeba jednak pamiętać, że można go spalać jedynie w przeznaczonych do tego piecach i najlepiej wybierać urządzenia nowoczesne, które osiągają nawet 80-90% sprawności, wtedy koszty ogrzewania będą niższe i powstanie mniej zanieczyszczeń.
Aby jednak osiągnąć tak wysoką sprawność pieca, potrzebny jest węgiel dobrej jakości, dlatego warto wcześniej dokładnie przyjrzeć się jego parametrom i kupować tylko w sprawdzonym składzie opału. Wartość energetyczna tego surowca zależy od kopalni, w której był wydobywany, a także od sortymentu, to znaczy, że im mniejsze są kawałki węgla, tym zwykle się ona zmniejsza. Dodatkowo musimy dostosować rodzaj węgla do naszego pieca i dobierać takie paliwo, jakie zostało zapisane przez producenta w specyfikacji technicznej – np. w kotłach na ekogroszek albo miał spalamy tylko ten konkretny rodzaj paliwa, bo w innym wypadku nie będzie to efektywne i spowoduje wytworzenie dużej ilości zanieczyszczeń.
Najczęściej spalane rodzaje węgla kamiennego to orzech, groszek i miał. Od pewnego czasu coraz popularniejszy staje się również ekogroszek, którego wyróżnia niska zawartość siarki i popiołu. Dzięki temu spaliny emitowane podczas jego spalania zawierają mniej szkodliwego dwutlenku siarki, co oprócz korzyści dla środowiska wydłuża również żywotność samego kotła, ponieważ nie koroduje on pod wpływem związków siarki.
Najgorsze rodzaje węgla, których nie warto wybierać, to flot i muł. Przede wszystkim bardzo trudno je odpowiednio spalać, aby były wydajne, a poza tym szczególnie muł zawiera bardzo dużą ilość metali ciężkich, które przedostają się do środowiska i negatywnie wpływają na zdrowie ludzi oraz stan całego środowiska naturalnego.