Pellet – jaki to opał?
19.09.2016Pellet to rodzaj ekologicznego paliwa, powstający poprzez sprasowanie pod ciśnieniem fragmentów roślin odnawialnych (najczęściej w formie trocin) i odpadów pochodzących z produkcji przemysłu drzewnego. Do jego wyrobu nadają się wszystkie gatunki drzew, poza tym spotyka się również pellet wytworzony z innych roślin: traw, łusek owsa, prosa czy słonecznika. Dzięki procesowi przetwarzania przybiera formę (zwykle) niewielkich, regularnych granulek (6-8 mm). Cechuje się wysoką wartością energetyczną (zbliżoną do wartości opałowej węgla) i jednocześnie niskim poziomem spopielania (10-30 kg popiołów na tonę spalonego opału) oraz emisji CO₂. W zależności od gatunku, pellet może być z powodzeniem użytkowany w zakładach przemysłowych, niewielkich kotłowniach zakładów produkcyjnych, budynków użyteczności publicznej, ale przede wszystkim znajduje zastosowanie w ogrzewaniu gospodarstwach domowych (ten do użytku domowego, w przeciwieństwie do pelletu na potrzeby przemysłowe, powstaje bez użycia lepiszczy i polepszaczy). Bardzo popularny w USA i Kanadzie, w Skandynawii i w Europie Zachodniej, cieszy się również rosnącą popularnością i w Polsce.
Zalety ogrzewania pelletem
Ogrzewanie pelletem niesie ze sobą kilka korzyści. Poza oczywistym walorem ekologicznym (powstaje z odpadów roślinnych i odnawialnych materiałów, niemal nie wydziela w procesie spalania toksycznych substancji), jego spalanie jest niemal całkowite, co skutkuje niskim zanieczyszczenie korpusu kotła i minimalną produkcją popiołu. Jest to paliwo czyste i łatwe w przechowywaniu (w użyciu są worki 15, 25 i 1000 kg), ze względu na swoją formę nie pyli się i nie kurzy, nie absorbuje również wilgoci z powietrza. Urządzenia grzewcze do ogrzewania pelletem są niemal w pełni zautomatyzowane, wystarczy jedynie dostarczyć ładunek paliwa do zasobnika pieca i ten sam przetransportuje go do komory spalania, którą jednocześnie będzie nadzorować i czyścić (zatem są to urządzenia w zasadzie bezobsługowe). Istotny jest również walor ekonomiczny opalania domostw pelletem: jest to paliwo wydajne (moc pieców na pellet wykorzystana jest w ponad 90% nawet przy średnim trybie pracy urządzenia) i stosunkowo tanie, w porównaniu do np. gazu ziemnego, LPG czy oleju opałowego. Do ogrzania przeciętnej wielkości gospodarstwa domowego (150 m²) w Polsce potrzeba rocznie przeciętnie 5-6 ton pelletu. Trzeba oczywiście pamiętać, że ilość spalanego paliwa zależy w dużej mierze od jakości pelletu i sprawności kotła, zatem żeby uzyskać wysokie oszczędności, najlepiej jest zainwestować w urządzenie grzewcze wysokiej klasy i certyfikowane paliwo. Przy takim idealnym układzie uzyskuje się ilość energii potrzebną do ogrzania kubatury domu z około 1,1 tony pelletu, co przekłada się na zużycie 1 tony węgla. Zysk dla środowiska jest niewspółmierny!